Conferència “La nova biografia. Emilia Pardo Bazán”

A càrrec d’Isabel Burdiel

Cicle Dones creadores

Organitza
Escola Europea de Pensament Lluis Vives, Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i Unitat d’Igualtat

Isabel Burdiel

 • Catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València. Honorary Research Fellow de la University of East Anglia (UK) des del 2004.
 • Especialista en història política i cultural del liberalisme europeu i espanyol del segle XIX.
 • S’ha interessat també per les relacions entre història i literatura i per les possibilitats de la història biogràfica.
 • Ha dirigit, entre el 2008 i el 2015, la Xarxa Europea sobre Teoria i Pràctica de la Biografia/European Network on Theory and Practice of Biography (RETPB/ENTPB). Pàgina web: www.valencia.edu/retpb/
 • És autora de les dues primeres edicions crítiques en castellà del Frankenstein de Mary Shelley i de la Vindicación de los derechos de la mujer de Mary Wollstonecraft.
  El 2011 va rebre el Premi Nacional d’Història per Isabel II. Una biografía.
  Actualment acaba de publicar en l’editorial Taurus una biografia d’Emilia Pardo Bazán.

Sinopsi

En aquesta conferència vull discutir les possibilitats d’anàlisi històrica que proporciona la biografia, o més exactament la història biogràfica. Menyspreada durant dècades, té avui una gran vitalitat intel·lectual, amb mètodes i propostes noves.

Ho faré a través d’un estudi de la trajectòria biogràfica, pública i privada, literària i intel·lectual d’Emilia Pardo Bazán, que va ser una de les grans novel·listes del segle XIX europeu, extraordinàriament popular en vida i una figura fonamental per entendre l’esfera pública cultural de l’últim terç del segle XIX i primeres dècades del XX.

Va ser traduïda al seu moment a diversos idiomes: des del francès o l’anglès fins al japonès, i va ajudar de manera molt important a la discussió espanyola i europea sobre la condició i els drets de les dones. De fet, va ser probablement l’escriptora de la seua època que va enarborar un feminisme més obertament radical i modern. I també més polèmic.

Va ser una dona i una intel·lectual difícilment classificable: cosmopolita i europea, nacionalista espanyola, conservadora i progressista, excèntrica, subversiva i amant de l’ordre. La seua personalitat resulta tan contundent com esquiva i difícil d’aprehendre. Un calidoscopi de les ambivalències, les contradiccions i els reptes de la seua època.

 • 00

  días

 • 00

  horas

 • 00

  minutos

 • 00

  segundos

Fecha

Jul 19 2024

Hora

19:00 - 21:00

Localización

Aula Magna. Centre Cultural La Nau
C/ Universitat, 2 Valencia
Categoría