Els filòsofs Adela Cortina i Jesús Conill inauguren un cicle a La Nau sobre valors ètics en temps de crisi

El dimecres 14 d’octubre, a les 18 hores, tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau el primer debat del cicle ‘Crisi o consens de valors?’, que s’emmarca en el programa VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur. Es tracta de la primera de quatre sessions en què es reflexionarà sobre diferents valors ètics que actualment focalitzen el debat públic, i que en aquest cas versarà sobre ‘La Dignitat’. Aquest nou cicle de converses a tres bandes té com a protagonistes els filòsofs Adela Cortina i Jesús Conill, que dialogaran amb el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño. La sessió serà retransmesa en directe pel Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau i les persones que vulguen assistir-hi presencialment, ho podran fer inscrivint-s’hi amb antelació. Les entrades són gratuïtes i la capacitat, limitada.

En ‘Crisi o consens de valors?’, els catedràtics de la Universitat de València Adela Cortina i Jesús Conill dialogaran amb el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, sobre la crisi de valors ètics que estem patint els darrers temps. L’objectiu principal d’aquests debats és portar al fòrum de la discussió pública valors essencials com la dignitat, la veritat, la llibertat i la confiança, des dels quals hem d’abordar problemes locals i globals urgents, com ara el canvi climàtic, les desigualtats o les pandèmies com la covid-19, a la qual ara ens enfrontem. En definitiva, els ponents reflexionaran sobre preguntes tan essencials en l’actualitat com per exemple: Què significa tenir en compte la dignitat de totes les persones davant la covid-19, si és que cal respectar-la? És prioritària la seguretat enfront de la llibertat? Credibilitat i legitimitat de les institucions són el mateix? Què significa la veritat i en quina mesura és imprescindible mantenir aquest valor en temps de postveritat?

Adela Cortina és catedràtica emèrita d’Ètica i Filosofia política de la Universitat de València i, des de la seua fundació en 1857, va ser la primera dona membre numerària de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas. És directora del màster i doctorat interuniversitaris ‘Ètica i Democràcia’, i de la Fundació ÉTNOR. També és doctora honoris causa per dotze universitats nacionals i estrangeres, i ha format part del jurat dels premis Príncep i Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats i de Ciències Socials. És Premi Internacional d’Assaig Jovellanos 2007 i Premi Nacional d’Assaig 2014. Algunes de les seues obres més importants són Ética mínimaÉtica sin moralÉtica aplicada y democracia radicalCiudadanos del mundoPor una ética del consumoÉtica de la razón cordialLas fronteras de la personaJusticia cordialNeuroética y neuropolítica o ¿Para qué sirve realmente la ética?, obra publicada en Paidós i amb la qual va ser guardonada amb el Premi Nacional d’Assaig en 2014. El seu llibre més recent és l’aclamat Aporofobia, el rechazo al pobre (Paidós, 2017), on encunya aquest neologisme, que fa referència a la por, rebuig o aversió envers els pobres i va ser triat paraula de l’any 2017 per la Fundación del Español Urgente (Fundéu).

Jesús Conill és catedràtic de filosofia moral i política de la Universitat de València. L’any 1976 va ser catedràtic de filosofia de l’INEM i va ampliar els  estudis i investigació a les universitats de Munic, Bonn, Frankfurt a. M. (Alemanya), St. Gallen (Suïssa) i Notre Dame (USA). A més, és membre del Patronat i assessor tècnic de la Fundación Ética de los Negocios y de las Organizaciones (ÉTNOR) i codirector del seminari permanent ‘Ètica econòmica i empresarial’ de la fundació Étnor des de 1994. És membre fundador de l’Asociación Ética, Economía y Dirección (EBEN) España i membre del seminari d’investigació Xavier Zubiri, així com membre de la junta de govern de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País Valencià. També és autor de diversos llibres com El enigma del animal fantásticoEl poder de la mentiraNietzsche y la política de la transvaloraciónHorizontes de economía éticaÉtica hermenéutica i Intimidad corporal y persona humana, tots publicats en Editorial Tecnos.

Per a assistir presencialment al debat ‘Crisi o consens de valors?: La Dignitat’, cal inscriure-s’hi gratuïtament en www.uv.es/observacult/valenciathinksglobal. Per les condicions extraordinàries imposades per la pandèmia de la covid-19, la capacitat de la sala és molt reduïda. Us demanem de no ocupar places si no esteu segurs de poder assistir-hi.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l’Observatori Cultural, que compta amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim. Totes les sessions del cicle, incloses les presencials, es retransmeten en directe pel Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau i, una vegada finalitzat cada debat, l’arxiu es pot recuperar també des del mateix canal.

El evento está terminado.

Fecha

May 24 2024

Hora

18:00 - 20:00

Localización

Aula Magna. Centre Cultural La Nau
C/ Universitat, 2 Valencia
Categoría