28 de Abril 2022, 19:00 h
Colegio Mayor Rector Peset. Valencia

EUROPA. Resistencias al fascismo. Alemania, Francia, Grecia, Italia, Portugal.


Ponente
: Angels Martínez Bonafé, profesora d’Historia de amb adolescents d’ensenyament secundari

Conferencia enmarcada dentro del Seminario “Tïempo de cerezas y barricadas. La banda sonora de nuestras revueltas”.

L’experiència col·lectiva que denominem el moviment antifeixista ha estat construïda al llarg del segle XX en diferents processos i amb diferents protagonistes: els anys vint i trenta, sindicats, col·lectius d’artistes, associacions culturals i esportives i partits polítics d’esquerra eixiren al carrer a diferents ciutats europees per parar l’ascens del feixisme enfront de la crisi de les democràcies liberals. El 1936, les Brigades Internacionals arribaren de tota Europa per defensar la democràcia contra l’exèrcit de Franco. Entre 1933 i 1945, centenars de milers de persones s’organitzaren, armades o no, en els diferents corrents de la Resistència, per enfrontar-se a les dictadures feixistes i nazi. El fil d’aquest moviment històric , el continuen les dones i homes que boicotejaren la dictadura de Salazar i de Franco durant quaranta anys, i les que no baixaren el cap davant la barbàrie dels coronels en Grècia entre 1967 i 1974 .Caldrà escoltar testimonis de partisanes que ,després dels anys cinquanta, van ser mal mirades per haver agafat les armes contra els nazis, ser comunistes, antiestalinistes, jueves o dones.

A les darreries del segle XX, els col·lectius de joves “antifa” reprenen la denúncia del neonazisme i tornen a fer cançons que ens fan sentir i pensar que la democràcia cal reconstruir-la i protagonitzar-la, o torna a estar en perill.

Què ha nodrit el coratge de totes aquestes gents? Quines utopies han donat cos a l’esperança? Quines propostes les han unit i quines son les divergències? Quin és el fil que es desenvolupa en el temps i ens fa sentir part d’eixe moviment? Quins els aprenentatges? Per què ens continuen emocionant aquelles cançons? Té sentit eixa música en aquest present d’Europa?

Diapositivas de la conferencia

Descargar (PDF, 4.48MB)

REPERTORIO:

Inicio:

Bella ciao. Original

Autor desconocido

Sesión:

Le chant des partisans (Yves Montand)

Joseph Kessel y Maurice Druon/Anna Marly

Le deserteur (Boris Vian)

Boris Vian/Harold B. Berg

The partisan (Leonard  Cohen)

Emmanuel d’Astier/Anna Marly.

Les Anarchistes (Leo Ferré)

Leo Ferré

La Marsellesa (Escena Casablanca)

C.J. Rouget de Lisle/Giovanni Battista Viotti

Grândola, Vila Morena. (‘Zeca’ Afonso)

‘Zeca’ Afonso.

Strose to stroma (Mikis Theodorakis con Sonia Theodoridou,