Amélia Ortíz Gil

Amélia Ortíz Gil Doctora en Ciències Físiques (Universitat de València)

Doctora en Ciències Físiques (Universitat de València, 1996), ha treballat com a investigadora en astronomia en l’Osservatorio Astronòmic de Trieste (Itàlia), la Universitat de Bonn (Alemanya), la Universitat Estatal de New York en Stony Brook (USA), la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia), i l’Observatori Astronòmic de Brera-Merate (Itàlia). Actualment és astrònoma en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (Espanya).

Durant els seus contractes postdoctorals va treballar en els camps del processament d’imatges astronòmiques, el bosc Lyman alfa i cúmuls de galàxies. En 2003 va començar a dedicar-se a la divulgació de l’astronomia, quan va ser nomenada membre del gabinet didàctic de l’Aula del Cel, el programa de visites escolars de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV). Ha impartit nombroses xarrades tant en centres educatius a estudiantat, com dirigides al públic general i ha publicat articles de divulgació en distintes revistes espanyoles i internacionals. És editora i redactora de la pàgina web “Noticias del Cosmos” ((http://observatori.uv.es/). Ha participat en la creació de diversos documentals astronòmics (per exemple, “El trànsit a la Universitat”, 2004; ‘L’Univers en un Minut’, CONEC, 2014), així com en diverses entrevistes en premsa, ràdio i televisió.

Va ser presentadora del programa de ràdio de la UV “Ecos del Cosmos”. Va ser nomenada coordinadora de les activitats per a persones amb discapacitat del node espanyol en les activitats de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009. Des de llavors ha treballat activament en la creació d’activitats i recursos per a les persones amb discapacitats. És la Investigadora Principal del projecte “A Touch of the Universe” (http://astrokit.uv.es), finançat per l’Oficina d’Astronomia per al Desenrotllament de la Unió Astronòmica Internacional, amb el qual s’han creat 30 caixes de materials astronòmics destinades a xiquetes i xiquets amb deficiències visuals de països en desenrotllament. Actualment és la responsable del grup de treball sobre Igualtat i Inclusió de la Unió Astronòmica Internacional.

Col·labora amb els programes Universe Awareness, Global Hands on Universe, Galileo Teachers Training Program, i Astrònoms sense Fronteres. És membre de la Societat Espanyola d’Astronomia i forma part de la seua Junta, de la Societat Europea d’Astronomia i de la Unió Astronòmica Internacional. Actualment és la Coordinadora Nacional de Divulgació de l’Astronomia de la Unió Astronòmica Internacional a Espanya i revisora de projectes de l’Oficina d’Astronomia per al Desenrotllament (OAD). Va ser guardonada amb el premi Universe Awareness al millor recurs didàctic en 2016, el premi Jaume I de l’Ajuntament d’Alberic en 2018 i l’Europlanet Prize for Public Engagement with Planetary Sciences 2019 de la Societat Planetaria Europea.