Lucia Hipólito Cubedo

Lucia Hipólito Cubedo Professora en el Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València.

És professora en el Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València. Des del començament de la seua carrera científica en 2005, ha treballat en el camp de la neurofarmacologia de l’addicció i, específicament, en l’addicció a l’alcohol, publicant més de 25 articles en revistes de renom en aquest camp. Ha realitzat estades en laboratoris de la Universitat de Cambridge i de la Rutgers University de Nova Jersey.

Immediatament després d’acabar el doctorat va obtindre un contracte com a investigadora postdoctoral en el laboratori del Dr. JA Morón en el Departament d’Anestesiologia de la Universitat de Columbia. Durant aquest temps la Dra. Hipólito va iniciar un projecte que estudiava el dolor i el seu efecte sobre l’addicció als opiacis. Les dades obtingudes en aquest projecte van mostrar per primera vegada que la presència de dolor inflamatori altera els mecanismes de reforç dels opioides incrementant el seu consum a dosis molt elevades (Hipólito L., 2015). Aquests resultats han contribuït a comprendre els factors que contribueixen a l’actual epidèmia de morts per sobredosis d’opioides que s’ha declarat en l’última dècada als Estats Units. De fet, la seua investigació va tindre un gran impacte en aquet camp i la Dra. Hipólito va rebre en 2016 el Premi ESBRA d’Investigador Jove, en 2017 el Premi en Investigació en Dolor de la Societat Valenciana d’Estudis i Tractament del Dolor i en 2018 el Premi Valencià Talent Jove Investigador.

Actualment desenvolupa la seua investigació en el seu laboratori (www.uv.es/doreal) de la Universitat de València en el camp de l’alcoholisme i el dolor estudiant el dolor com a factor de risc en l’alcoholisme i en trastorns psicològics de tipus ansietat, especialment en el sexe femení. A més, també continua investigant noves teràpies per al tractament de les recaigudes en l’alcoholisme. En els seus projectes actualment col·labora amb el Dr. Moron i la Dra. Al-Hassani (Universitat de Washington en St. Louis, MO, EE. UU) i fruit d’aquesta col·laboració en 2019 van publicar un article en la prestigiosa revista Neuron. També col·labora amb la Dra. Canals (University of Nottingham) amb qui ha publicat un article de revisió en Trends in Biochemical Sciences en 2020. Actualment el seu laboratori rep fons de convocatòries públiques de la Delegació per al Pla Nacional Sobre Drogues (Ministeri de Sanitat) i del Ministeri de Ciència i Innovació.

També es dedica a la divulgació científica i és part del comité d’organització de la Setmana del Coneixement del Cervell a València